info@dehospicegroep.nl 0172-573040

Hospicewoning Nieuwkoop

In 1989 werd het Bijna-Thuis-Huis in de Fleurstraat geopend, als eerste hospicewoning in Nederland. De huiselijke en persoonlijke opzet was volstrekt nieuw. Al snel kon het Bijna-Thuis-Huis rekenen op veel medewerking en betrokkenheid vanuit de Nieuwkoopse gemeenschap, zowel in financi le zin als in termen van vrijwillige inzet.

De Hospicegroep

Dat is in al die jaren niet veranderd. Jaarlijks wordt er bijvoorbeeld een collecte gehouden, die niet alleen een mooi bedrag oplevert, maar ook een waardevol contactmoment met de inwoners en donateurs van Nieuwkoop. De slogan is sinds de beginjaren onveranderd gebleven: ‘Een dorpsgenoot laat je toch niet in eenzaamheid sterven’. Die woorden roepen inmiddels een echo van herkenning op, trouw aan de betekenis voor de hele Nieuwkoopse gemeenschap.

De Hospicegroep

In 2015 heeft de Stichting Vrienden van de Hospicegroep Nieuwkoop de woning in eigendom gekregen, nadat zij die jarenlang had gehuurd van het Joyce Tol Fonds. Het Bijna-Thuis-Huis is nu letterlijk van en voor de inwoners van Nieuwkoop. In 2017 werd het officieel omgedoopt tot het Elisabeth Kübler Ross-huis, naar de grote pionier op het gebied van stervensbegeleiding en rouwverwerking.

 

De woning heeft 2 gasten kamers. Eén ervan kijkt uit op de gezellige tuin en de andere kijkt uit op de dijk, waar schapen regelmatig staan te grazen. Er is een woonkamer en een keuken waar onze gasten en hun bezoek gebruik van kunnen maken.